وقتی به یک فرد مبتلا به آلزایمر فکر میکنید، چه چیزی به ذهنتان میرسد؟ احتملا یک فرد مسن را تصور میکنید…
آلزایمر فقط برای افراد سالمند اتفاق نمیافتد، البته که سن بزرگترین عامل خطر برای آلزایمر میباشد اما باید بدانید که افراد 40 و 50 ساله و حتی 20 و 30 ساله هم میتوانند به آلزایمر مبتلا شوند. تخمین زده میشود که 2 تا 8 درصد از کل موارد آلزایمر در جوانی شکل میگیرد.
در مراحل اولیه آلزایمر زودرس، فرد احتمالا به طور عادی و مستقل رفتار میکند. میتواند رانندگی کند، کار کند و در فعالیتهای اجتماعی فعال باشد. با وجود این، ممکن است احساس کند که دچار مشکلات حافظهای است، مانند فراموش کردن کلمات آشنا یا مکان و اشیا مورد استفاده روزمره. در این مرحله علائم ممکن است به طور گسترده آشکار نباشد، اما خانواده و دوستان نزدیک ممکن است متوجه این مسائل شوند.
راه تشخیص آلزایمر زودرس یا آلزایمر جوانی چیست؟
تشخیص آلزایمر به طور قطعی در این سنین دشوار است. چرا که بسیاری از علائم ممکن است ناشی از وقایع معمول زندگی نظیر استرسها باشد. اما دانستن علائم خطر به ما کمک میکند آگاهتر باشیم و در صورت مشاهده علائم اولیه، به موقع اقدام کنیم.
برخی از علائم آلزایمر در جوانی به شرح زیر است:
- بیش از حد معمول فراموشکار شدن
- دشواری در تشخیص و تعیین زمان یا مکان
- مشکل در پیدا کردن کلمات درست در مکالمات روزمره
- قرار دادن اشیا در مکانهای اشتباه
- مشکل و دشواری در انجام فعالیتهای آشنا
- مشکلات بینایی در حین مطالعه و خواندن متون
- مشکل در تشخیص فواصل، رنگها و کنتراست در رانندگی
- مشکل در انجام وظایف عادی و روزانه
- دشواری در تصمیمگیریهای مالی و اقتصادی
- عدم تمایل برای حضور در برنامههای کاری و تفریحی
- نوسانات شدید خلق و خو و شخصیتی
- و…
علائم پیشرفت آلزایمر زودرس چیست؟
در مراحل پیشرفته آلزایر شاهد مواردی هستین که به وضوح و یقین مشخص میشود که فرد به آلزایمر مبتلا است. در این مرحله، اگر تا کنون هیچ اقدامی درمانی انجام ندادهاید، بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
- تغییرات شدید در اخلاق و رفتار
- سردرگمی در موقعیتیابی زمانی و مکانی
- مشکل در صحبت کردن
- مشکل در راه رفتن
- مشکل در غذا خوردن
- کاهش شدید حافظه
- مختل شدن فعالیتهای روزانه
- عدم توانایی در مدیریت کارها
عوامل ایجاد آلزایمر زودرس چیست؟
به طور کلی محققین هنوز دلیل اصلی ابتلا افراد به آلزایمر را نمیدانند، اما عموما ابتلا به آلزایمر زودرس در جوانی به دلایلی ژنتیکی و ارث مربوط میشود، با این حال برخی از عوامل میتوانند باعث بروز آلزایمر در جوانی شوند که به شرح زیر است:
- ضربه و آسیب شدید به سر
- بیماریهای قلبی و عروقی
- خواب ناکافی
- استرس، اضطراب و فشارهای روانی
- مصرف دخانیات و الکل
- عدم فعالیت روزانه و بیتحرکی
- مصرف فراوردههای اشباع شده
بیماری آلزایمر زودرس چگونه درمان می شود؟
بیماری آلزایمر زودرس در حال حاضر درمانی ندارد. اما با آگاهی بیشتر و انجام یک سری فعالیتهای مراقبتی، کنترلی و درمانی میتوان به حفظ عملکرد ذهنی، کنترل رفتار و کند کردن پیشرفت بیماری اثر گذاشت.
از برخی داروها برای کمک به این افراد استفاده میشود که برای هر شخص نتایج متفاوتی خواهد داشت. حتی برای برخی دارو درمانی از چند ماه تا چند سال به افراد کمک میکند تا علائم خود را برطرف کنند. اما سایر درمانهایی که میتواند در کاهش پیشرفت بیماری آلزایمر نقش داشته باشند عبارتند از:
- فعالیت بدنی
- رژیم غذایی سالم
- درمانهای قلبی عروقی
- درمان بیماری دیابت
- کنار گذاشتن سیگار و الکل
- مصرف آنتیاکسیدانها
- کنترل وزن
- کنترل کلسترول
- تمرینات شناختی حافظه
- و…
آیا میتوان از ابتلا به آلزایمر زودرس جلوگیری کرد؟
متاسفانه هنوز راه حلی قطعی در پیشگیری از آلزایمر زودرس وجود ندارد. اما نکته مهم این است که، تشخیص به موقع و زودهنگام میتواند در درمان و کند کردن سرعت پیشرفت بیماری تاثیر چشمگیری داشته باشد.
بنابراین لازم است همه افراد جامعه سطح آگاهی خود را نسبت به بیماری آلزایمر افزایش دهند تا در صورت بروز هر نشانهای سریعا به پزشک مراجعه کرده و در صورت لزوم درمان را شروع کنند.
مرکز نگهداری از بیماران مبتلا به آلزایمر زنبق سفید با مشاوره پزشک متخصص مغز و اعصاب و انجام تست غربالگری آلزایمر و دمانس به شما در تشخیص به موقع آلزایمر کمک کند.