همهی افراد برای پیشرفت و تجربهی لحظاتی خاطرهانگیز در زندگی، به اجتماعی شدن نیاز دارند. اما به دلیل عوامل مختلف با افزایش سن، ممکن است افراد، زمان بیشتری را در تنهایی خود سپری کنند و همین عامل باعث بروز افسردگی در سالمندان خواهد شد.
زمانی که این اتفاق میافتد، اصطلاحاً انزوای اجتماعی به وجود میآید و عامل بزرگی در ایجاد شرایطی مانند افسردگی و اضطراب میشود. خوشبختانه، راهکارهایی برای درمان افسردگی سالمندان و کمک به پیشگیری از افسردگی در سالمندان وجود دارد که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد.
افسردگی در سالمندان چیست؟
افسردگی یک وضعیت سلامت روان است که میتواند افراد در هر سنی از جمله افراد مسن را تحت تأثیر قرار دهد. اگرچه گاهی اوقات به وجود آمدن احساس ناراحتی به دلیل شرایط مختلف طبیعی است، اما اگر به مدت 2 هفته یا بیشتر این احساس را داشته باشید یا خلق و خوی شما بر توانایی شما برای کنار آمدن با زندگی روزمره تأثیر بگذارد، ممکن است دچار افسردگی شده باشید.
گاهی اوقات افراد مسن ممکن است فکر کنند که علائم افسردگی به دلیل کهولت سن، ضعف سلامتی یا آلزایمر رخ میدهد. در بسیاری از موارد، افراد مسنتر ترجیح میدهند در مورد افسردگی صحبت نکنند، چراکه احساس شرمندگی میکنند یا دوست ندارند اعتراف کنند که در حال مقابله با افسردگی هستند. متأسفانه، این میتواند منجر به عدم درخواست کمک یا تأخیر در ارزیابی و درمان افسردگی سالمندان شود.
جدیدترین آمار منتشر شده از مطالعات سازمان بهداشت جهانی، نشان میدهد که از هر 10 سالمند بیش از 1 نفر و بیش از 3 نفر از هر 10 نفری که در مراکز مراقبت سالمندان زندگی میکنند، افسردگی را تجربه میکنند. به همین دلیل آشنایی با روشهایی برای درمان افسردگی سالمندان، بسیار اهمیت یافته است.
علت افسردگی در سالمندان چیست؟
سلامت جسمانی ضعیف
بیماریهای جسمی میتوانند به طور مستقیم و غیرمستقیم باعث افسردگی در افراد مسن شوند. شرایط پزشکی مانند کمبود ویتامین، سرطان، بیماری تیروئید و حتی عفونتها میتوانند نحوه عملکرد بدن را تغییر دهند و درمان افسردگی سالمندان را به تأخیر بیندازند. افرادی که در سن بالای 60 سال به افسردگی مبتلا میشوند ممکن است شرایط پزشکی دیگری نیز داشته باشند.
مانند زمانی که فرد برای انجام امور عادی روزانه نیاز به دریافت کمک از افراد دیگر دارد. در نتیجه مهم است که جهت پیشگیری از افسردگی در سالمندان، افراد از نظر بیماری عروق مغزی و سایر بیماریهایی که بر جریان خون در مغز تأثیر میگذارند، بررسی شوند. گاهی اوقات داروهایی که مصرف میکنند نیز میتوانند در افسردگی نقش داشته باشند، به خصوص داروهای فشار خون، استروئیدها و داروهای ضد درد.
ایزوله سازی اجتماعی
به طور کلی میل به گوشه گیری و عدم تمایل به حضور در رویدادهای اجتماعی و جمعهای شلوغ، در میان سالمندان بسیار رایج است. گاهی اوقات افراد با بالا رفتن سن از دوستان، خانواده یا جوامع خود فاصله میگیرند و منزوی میشوند. این ممکن است به دلیل فوت دوستان و همسالان یا از سوی دیگر دشواری در رفت آمد و معاشرت با سایر افراد برای سالمندان باشد.
از دست دادن عزیزان
علائم افسردگی در سالمندان چیست؟
روشهای پیشگیری از افسردگی در سالمندان
1. فعالیت بدنی
2. الگوهای خواب منظم
مانند همه بزرگسالان، سالمندان به 7-9 ساعت خواب نیاز دارند. با افزایش سن، به دلایل متعددی از جمله عوارض جانبی داروها، درد یا هر بیماری مزمن دیگری، تجربه یک خواب شبانه با کیفیت دشوارتر میشود.
برای پیشگیری از افسردگی در سالمندان اولین کاری که باید انجام دهید، ایجاد یک روال است. این کار عادت به خواب مفید را برای شما همیشگی میکند. به عنوان مثال:
- هر روز در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید، حتی در تعطیلات آخر هفته یا تعطیلات.
- یک روال آرامش بخش قبل از خواب ایجاد کنید تا آرام شوید و برای خواب آماده شوید، مانند حمام آب گرم یا خواندن کتاب.
- صفحهنمایشها را زمین بگذارید! مهم است که قبل از خواب از فعالیتهای تحریککننده خودداری کنید، از جمله تلفنهای همراه، تبلتها و تلویزیون.
3. رژیم غذایی سالم
تغذیه خوب برای حفظ انرژی، دستیابی به کاهش وزن و اجتناب از بیماریهایی که میتوانند باعث افسردگی شوند، مهم است. برای کمک به پیشگیری از افسردگی در سالمندان با رعایت رژیم غذایی باید:
- غذاهای حاوی مقدار زیادی مواد مغذی بخورید. حتماً مقدار زیادی سبزیجات که سرشار از ویتامین هستند مصرف کنید. از ماهیهایی که سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند و آجیل و دانههای پر از پروتئین، فیبر و مواد معدنی غافل نشوید.
- از غذاهای پر کالری و بدون مواد مغذی خودداری کنید. از میانوعدهها و شیرینیهای فراوری شده، نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابه و آب میوه، غذاهای سرخ شده و فست فودها و مقادیر زیاد الکل دوری کنید.
- غذاهای کم کلسترول و کمچرب را انتخاب کنید. این غذاها التهاب و استرس را در بدن کاهش میدهند، بنابراین از یک رژیم غذایی غنی از میوهها و سبزیها، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و حبوبات استفاده کنید.
4. نوشیدن آب فراوان
همه، به ویژه سالمندان، به دلایل مختلفی باید آب زیادی بنوشند! ما در این مقاله در مورد افسردگی صحبت میکنیم، و کم آبی بدن میتواند به تغییرات خلقی، خستگی، و اختلالات شناختی کمک کند که همه از علائم افسردگی هستند. هیدراته بودن برای سلامت جسمی و روانی مطلوب با افزایش سن و پیشگیری از افسردگی در سالمندان ضروری است.
5. مطالعه سرگرمی های اجتماعی
نتیجه گیری
به طور کلی در هر دورهای از زندگی، به دلیل مواجهه با شرایط و فشارهای روانی پیش بینی نشده، ممکن است افراد دچار افسردگی شوند. اما درمان افسردگی سالمندان به نسبت دشوارتر است و باید مانند روشهایی که در این مقاله مطرح شد، برای پیشگیری از افسردگی در سالمندان اقدام کنیم. تحقیقات نشان میدهد که شرکت در فعالیتهای تحریککننده ذهنی یا فعالیتهای بدنی میتواند تأثیر مثبتی بر حافظه و بهبود تواناییهای تفکر داشته باشد.
وقتی صحبت از والدین یا عزیزانمان میشود، میخواهیم مطمئن شویم که پیری منجر به تنهایی و افسردگی نمیشود. خانه سالمندان زنبق سفید، محیطی امن برای مراقبت از سلامت جسم و روان عزیزان شما و حفظ کرامت انسانی آنهاست. در این مرکز میتوانید مطمئن شوید که برای درمان افسردگی سالمندان با تیمی از پزشکان و پرستاران متعهد و دلسوز روبرو میشود.