مغز انسان حاوی میلیاردها نورون است که اطلاعات از طریق سیگنالهای الکتریکی پردازش و بهم منتقل میشوند. آنها پیامها را از بین قسمتهای مختلف بدن، عضلات و اندامها عبور و به مغز ارسال میکنند. بیماری آلزایمر ارتباط بین این نورونها را مختلف میکند و منجر به از دست رفتن عملکرد و مرگ سلولی میشود.
در این مطلب مجموعهای از سوالات متداولی که معمولا افراد مختلف درباره آلزایمر میپرسند را برای شما آماده و به آن پاسخ دادهایم.
یادتان باشد که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، در مورد آلزایمر نیز تشخیص به موقع و قبل از شروع علائم به صورت واضح و پر رنگ، میتواند از روند پیشرفت و سرعت بیماری جلوگیری کند.
آیا درمانی برای بیماری آلزایمر وجود دارد؟
نه. اما این بدین معنا نیست که هیچ راهی وجود ندارد.
هنوز هیچ درمانی مشخصی برای بیماری آلزایمر یا هر نوع دیگری از دمانس وجود ندارد… اما هر روز محققان در سراسر جهان کمی بیشتر در مورد این بیماری کشف میکنند، به لطف تحقیقات آنها روزی ما درمان آلزایمر را خواهیم داشت. اما باید گفت که در حال حاضر هیچ درمان مشخصی برای آلزایمر وجود ندارد.
من گاهی فراموش می کنم وسایلم را کجا گذاشتهام، آیا من آلزایمر دارم؟
نه، آلزایمر خیلی بیشتر از چالشهای حافظهای است.
اگر با مشکلات حافظهای مواجه هستید، احتمالا به عنوان بخشی از روند طبیعی سالمندی است، اما مهم است که بدانید آلزایمر بخش طبیعی از سالمندی نیست!
- از دست دادن حافظه تنها یکی از علائم آلزایمر است، علائم هشدار دهنده دیگری نیز وجود دارد که باید مراقب آنها باشید.
- فقط پزشک میتواند تشخیص دهد و به طور قطع بگوید که آیا دچار آلزایمر هستید یا خیر.
چه مشکلات حافظه شما به دلیل آلزایمر باشد یا نه، مرکز خانه سالمندان زنبق سفید میتواند به شما در این زمینه کمک کمد.
یکی از اعضای خانواده آلزایمر دارد، آیا احتمال دارد من هم مبتلا بشوم؟
ممکن است، اما احتمال آن بسیار کم است.
اکثر افرادی که آلزایمر دارند، آن را از اعضای خانواده خود به ارث نبردهاند. احتمال ابتلا به آلزایمر به صورت ارثی کمتر از 5 درصد است.
اگر به انجام آزمایش ژنتیک برای بیماری آلزایمر فکر می کنید، بدانید که آزمایش ژنتیک تنها یک گزینه برای خانوادههایی است که به بیماری آلزایمر خانوادگی در سنین جوانی مبتلا هستند. در موارد دیگر، آزمایش ژنتیک برای پیشبینی دقیق اینکه آیا آلزایمر خواهید گرفت یا خیر، غیرقابل اعتماد است.
به طور کلی ژنتیک تنها یک عامل خطر و غیر قابل تغییر در میان بسیاری دیگر از عوامل مهم در ابتلا به آلزایمر است.
آیا ممکن است فردی به دلیل آلزایمر بمیرد؟
بله، آلزایمر در مراحل پیشرفته باعث مرگ میشود.
آلزایمر یک بیماری کشنده و پیشرونده مغز است که در آن سلولهای مغز به مرور غیرفعال میشوند و در نهایت بدن به دلیل فقدان دستورات مغزی خاموش میشود.
چه کاری میتوان انجام داد؟
- اگر آلزایمر ندارید، مهم است که بدانید عوامل خطر ابتلا به آلزایمر چیست و چه اقداماتی را برای محافظت از مغز و کاهش خطر ابتلا به آلزایمر باید انجام داد.
- اگر مبتلا به آلزایمر هستید، مهم است که یک سبک زندگی سالم برای مغز داشته باشید و درمانهای مناسب را انجام دهید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن زندگی کنید.
- اگر از فردی مراقبت میکنید که با آلزایمر زندگی میکند، مهم است که بدانید چگونه میتوانید کیفیت زندگی او را حفظ کنید.
آیا پزشک خانوادگی میتواند بیماری آلزایمر را تشخیص دهد؟
بله، فقط پزشک شما میتواند آلزایمر را تشخیص دهد اما لازم است که به یک متخصص مراجعه کنید.
تشخیص آلزایمر نیاز به بررسی و ارزیابی جامع دارد که احتمالات دیگر را رد کند.
پزشکان خانواده قادر به انجام این ارزیابی خواهند بود اما اغلب شما به یک کلینیک آلزایمر یا یک متخصص، مانند متخصص سالمندان یا متخصص مغز و اعصاب ارجاع میدهند.
همچنین میتوانید با مراجعه به کلینیک آلزایمر زنبق سفید، تستهای غربالگری و آلزایمر را انجام دهید.
آیا احتمال دارد در سن زیر 65 سال به آلزایمر مبتلا شویم؟
بله، اما احتمال آن بسیار کم است.
با افزایش سن، خطر ابتلا به آلزایمر افزایش مییابد. سن بزرگترین عامل خطر برای آلزایمر است، اما عوامل خطر دیگری نیز وجود دارد که میتواند باعث آلزایمر در افراد 40، 50 و اوایل 60 سالگی شود. به این اتفاق آلزایمر زودرس یا جوان میگویند.
افرادی که مبتلا به آلزایمر جوان هستند باید با مجموعهای از چالشهای منحصر به فرد خود روبرو شوند، مانند:
- ایجاد تعادل بین مسئولیتهای کاری و زندگی با واقعیتهای آلزایمر
- دریافت کمک و حمایت از افراد هم سن
- زمانی که آلزایمر در آنها تشخیص داده میشود، این بیماری جدی گرفته نمی شود چرا که آلزایمر را به عنوان یک بیماری برای افراد مسن تلقی میکنند.
آیا بین بیماری آلزایمر و دمانس تفاوتی وجود دارد؟
بله، آلزایمر نوعی از دمانس است. همه افراد مبتلا به دمانس با آلزایمر زندگی نمیکنند.
ما اغلب هر اشارهای به “دمانس” را به “بیماری آلزایمر” مرتبط میکنیم. آلزایمر شایعترین نوع دمانس است که 60 تا 80 درصد از همه تشخیصها را تشکیل میدهد.
با این حال، انواع دیگری از دمانس مانند دمانس عروقی و دمانس فرونتوتمپورال، پارکینسون، هانتینگتون و… وجود دارد که باید از آنها آگاه باشیم. این انواع میتوانند علائم، عوامل خطر و درمانهای منحصربهفردی داشته باشند. با دانستن بیشتر در مورد این تفاوتها، میتوانیم به افرادی که با انواع کمتر رایج زوال عقل زندگی میکنند کمک و حمایت بهتری ارائه کنیم.
من کسی را می شناسم که مبتلا به آلزایمر است. چطور میتونم به آنها کمک کنم؟
بله، راههای زیادی است.
اولین قدم برای کمک به کسی، درک چالشهایی است که با آن روبرو است. در مطالب اخیر به نکات مهمی در خصوص نگهداری و پرستاری از افراد مبتلا به آلزایمر عنوان شده است. با مطالعه آن مطالب تا حد بسیار زیادی اطلاعات کافی برای کمک به افراد مبتلا به آلزایمر بدست میآورید.