پربازدیدترین مقالات

چگونه اولین علائم آلزایمر را در اعضای خانواده تشخیص دهیم؟

آلزایمر یک بیماری آشنا برای بسیاری از ما است. احتمالا در میان خانواده، دوستان و اطرافیان‌مان کسانی که برخی از علائم از دست دادن حافظه تأثیر را تجربه می‌کنند، دیده‌ایم. تقریباً 5.6 میلیون سالمند بالای 65 سال در دنیا به آلزایمر مبتلا هستند. این می‌تواند یک موضوع چالش برانگیز باشد چرا که تشخیص آلزایمر به این آسانی نیست.

به طور کلی، آلزایمر اصطلاحی است که برای توصیف بسیاری از علائم کاهش حافظه استفاده می‌شود. توجه داشته باشید که آلزایمر و از دست دادن حافظه کاملاً به هم مرتبط هستند، اما از دست دادن حافظه می‌تواند دلایل مختلف دیگری هم داشته باشد. این بدان معناست که از دست دادن حافظه به تنهایی لزوماً به این معنا نیست که شما آلزایمر دارید، اما می‌تواند یک علامت هشدار دهنده باشد.

برای تشخیص علائم آلزایمر چه باید کرد و چه نباید کرد؟

سریع‌ترین و آسان‌ترین راه برای اینکه متوجه شوید یکی از اعضای خانواده و یا والدین سالخورده‌تان به آلزایمر مبتلا شده، انجام تست‌های غربالگری و تشخیص آلزایمر است. همانطور که قبلاً گفته شد از دست دادن حافظه احتمالاً با دمانس و آلزایمر مرتبط است، اما لزوماً به این معنی نیست که عزیزان سالمند شما به آن مبتلا باشند.
چرا که عوامل بسیار دیگری می‌تواند باعث از دست دادن حافظه شود، از جمله: استرس، شرایط عمومی سلامت روان، اختلالات هورمونی و حتی خود داروها… تشخیص دقیق فردی که مشکوک به دمانس و آلزایمر باشد بدون انجام تست و مشورت با پزشک متخصص امکانپذیر نیست.

– به علائم هشدار اولیه توجه کنید و آنچه که مشاهده می‌کنید در یک دفترچه بنویسید تا بتوانید الگوها را در طول زمان ببینید.
– علائم هشدار دهنده اولیه برای آلزایمر متفاوت است، با این حال، برخی از علائم بسیار رایج وجود دارد که باید مراقب آنها باشید. (این علائم را در پایین این کادر ملاحظه کنید)
– اگر یکی از عزیزان سالمند شما چندین علامت هشدار دهنده از آلزایمر را از خود بروز می‌دهد، باید با پزشک خود مشورت کرده و در تست تشخیص دمانس شرکت کنید.
– پزشک شما از چندین آزمایش و تست مختلف استفاده خواهد کرد که ممکن است با مقاومت والدین پیر شما مواجه شود، بنابراین مشارکت و حمایت شما حیاتی خواهد بود.

10 علامت هشدار دهنده اصلی و رایج آلزایمر شامل موارد زیر است:

  • مبهم بودن در مکالمات روزمره
  • از دست دادن حافظه که بر عملکرد روزانه تأثیر می گذارد
  • از دست دادن حافظه کوتاه مدت
  • مشکل در انجام کارهای روزمره و زمان طولانی تری برای انجام کارهای روتین
  • از دست دادن اشتیاق یا علاقه به فعالیت های منظم
  • مشکلات در فکر کردن یا گفتن کلمات مناسب
  • تغییرات در شخصیت یا رفتار
  • پیروی از دستورالعمل ها دشوار است
  • دنبال کردن داستان‌ها برایتان مشکل است
  • افزایش غیرقابل پیش بینی عاطفی.

اگر فرد سالخورده شما چندین مورد از این علائم هشدار دهنده را از خود نشان می‌دهد، ضروری است که با پزشک مشورت کنید.

تست خود تشخیصی عملکرد حافظه چیست؟

مرکز پزشکی وکسنر دانشگاه ایالتی اوهایو، یک تست خود تشخیصی عملکرد حافظه‌‌ای را توسعه داده که به صورت شخصی انجام می‌شود و به طور خاص برای شناسایی علائم هشدار دهنده اولیه اختلالات حافظه، شناختی یا تفکر طراحی شده است. این به خودی خود وسیله ای برای تشخیص نیست، اما راهی برای ارزیابی عملکرد مغز و نظارت در طول زمان است.

تست خود تشخیصی عملکرد حافظه

لطفا بدون کمک گرفتن از کسی این تست را انجام دهید.

نام ………………………………………….. تاریخ تولد …../…../…..
چند سال پیش مدرسه می‌رفتید؟ ………………………… من یک آقا ………. خانم ………. هستم که از اصلیت من ……………….. است.
آیا شما اخیرا مشکلی با تفکر یا حافظه داشته‌اید؟ بله ……….. گاهی اوقات ………. خیر ……….
آیا شما در فامیل و خانواده کسی مشکل تفکر یا حافظ داشته؟ بله ………. خیر ……….
آیا شما مشکل تعادل دارید؟ بله ………. خیر ………. اگر جواب بله است دلیلش را می‌دانید؟ ……………………………………………………
آیا شما سکته مغزی شدید داشته‌اید؟ بله ………. خیر ………. سکته مغزی خفیف چطور؟ بله ………. خیر ……….
آیا در حال حاضر احساس ناراحتی یا افسردگی دارید؟ بله ………. گاهی اوقات ………. خیر ……….
آیا اخیرا شخصیت و اخلاق شما تغییر کرده؟ بله (تغییرات عنوان شود) ………………………………………….. خیر ……….
آیا فعالیت خاصی که در طول روز انجام می‌دهید برای شما سخت شده یا مشکل تفکر پیدا کردید؟ بله ………. خیر ……….
امروز چه روزی است؟ (تقلب نکنید، از حفظ بگویید) سال ………. ماه ………. روز ……….
نام عکس‌های زیر را بنویسید:

پنج میلیون هفتصد و چهل و یک هزار تومان، چند ریال است؟ ……………………….
نام 12 حیوان مختلف را نام ببرید؟
……………………………………………………………………………………….

اگر احساس می‌کنید که خود شما یا عزیزان سالمندتان دارای چالش‌های شناختی هستید و برخی از علائم رایج آلزایمر را تجربه می‌کنید، با انجام این آزمایش می‌تواند اطلاعات بیشتری را برای تعیین اینکه آیا ارزیابی بیشتر لازم است یا نه بسنجید.

با انجام منظم این تست در خانه می‌توانید به نظارت کاهش احتمالی قدرت تفکر و ضعف حافظه خود پی ببرید. در نظر داشته باشد که با انجام این تست نمی‎توانید دمانس یا آلزایمر را تشخیص دهید. این تست صرفا به شما جهت و یک نقطه مرجع برای گفتگو با پزشکتان می‌دهد.

سایر علائم هشدار دهنده دمانس و آلزایمر

ممکن است علائم دیگر هشدار دهنده دمانس را مشاهده کنید. ممکن است مربوط به آلزایمر باشد. علاوه بر علائم هشدار دهنده رایج، باید به علائم فیزیکی و آشکارتر زیر نیز توجه کنید:

آشفتگی

تغییرات خلقی مختلفی که شامل گیجی، تحریک پذیری، افسردگی یا اضطراب است در افراد مبتلا به زوال عقل رایج است. ممکن است والدین شما در موقعیت های مختلف یا جدید به راحتی ناراحت شوند.

سرگردانی

افراد مبتلا به دمانس و آلزایمر گاهی در مکان‌های آشنا گم می‌شوند یا بی هدف راه می‌روند.  سرگردانی آلزایمر می‌تواند به دلایل زیادی رخ دهد، از جمله ترس، اضطراب، بی حوصلگی، یا تمایل به دنبال کردن روال‌های گذشته.

تکرار یک کار

اگر سالمند شما هوای در طول روز کارهای را به صورت پشت سر هم و تکراری انجام می‌دهد مانند باز و بسته کردن ظروف یا خاموش و روشن کردن تلویزیون انجام دهد، می‌تواند نشانه‌ای از دمانس و آلزایمر باشد.

مشکلات خواب

مشکلات خواب و بی خوابی یکی از رایج‌ترین مسائل در افراد مبتلا به دمانس و آلزایمر است. والدین سالخورده شما ممکن است مشکلاتی در به خواب رفتن داشته باشند یا ممکن است چندین بار در طول شب از خواب بیدار شوند.

مشکلات خوردن

ممکن است سالمند شما خوردن یک وعده غذایی یا نوشیدن مایعات را فراموش کنند. البته که داروها برای درمان دمانس و آلزایمر می‌توانند بر اشتهای عزیز شما تأثیر بگذارند یا مزه غذا را مختل کنند.

بی اختیاری

با پیشرفت آلزایمر، فرد سالمند ممکن است کنترل مثانه و روده را از دست بدهد. حتی ممکن است تغییرات محیطی باعث شود فرد مبتلا به آلزایمر و دمانس نتواند دست‌شویی را پیدا کند یا به موقع به آنجا برسد.

به یاد داشته باشید

تشخیص ابتلا سالمند شما به آلزایمر باید توسط پزشک انجام شود، اما شما با توجه به علائم سالمندان می‌توانید کمک کنید تا در زمان مناسب متوجه تغییرات سده تا برای جلوگیری از پیشرفت آلزایمر اقدام کنید. هرچه اطلاعات دقیق‌تری به ارائه دهید، پزشن متخصص درمان مناسب‌تری را برای عزیزان شما خواهند داشت. امیدواریم با تشخیص به موقع و سریع، بتوان به کنترل بیماری پرداخت.

خانه سالمندان زنبق سفید به عنوان یک مرکز تخصصی در پیشگیری، درمان و نگهداری از سالمندان مبتلابه آلزایمر، آماده ارائه خدمات مختلف به سالمندان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوروز امسال در کنار هم

اقامت موقت

استفاده از خدمات مرکز به صورت روزانه یا ساعتی

سرای سالمندان زنبق سفید

سرای سالمندان زنبق سفید با ایجاد فضایی امن، شاد و مطمئن قصد دارد تا نوروز را برای شما و سالمندان عزیزتان خاطرانگیزتر از هر سال کند.

شما می‌توانید بدون دغدغه و با آرامش خاطر، سالمند دلبندتان را به تیم متخصص و حرفه‌ای ما بسپارید و هر دو از نوروز لذت ببرید.

با توجه به محدود بودن تعداد اتاق‌های مرکز، لطفا جهت رزرو اقدام نمایید.