رمضان، ماه مبارکی است که مسلمانان در سراسر جهان از طلوع تا غروب آفتاب، به روزه داری، نماز، مراقبه و حضور در جمع مؤمنان میپردازند. روزه گرفتن در سنین پایین متفاوت با افراد مسن است، در دوران سالمندی نیاز به ملاحظات و تمهیدات خاصی دارد که چنانچه مورد توجه قرار نگیرد میتواند تبعات ناگواری به همراه داشته باشد. در این مقاله، به بررسی نکات مهمی که سالمندان باید در مورد روزه گرفتن در ماه رمضان رعایت کنند، پرداخته خواهد شد.
اهمیت رعایت نکات روزهداری در سالمندی
برای سالمندان، روزه گرفتن ممکن است به دلیل وجود بیماری، ضعف جسمانی، مصرف داروهای خاص، از دست دادن اشتها و غیره سخت باشد. در این موارد، رعایت نکاتی مانند تنوع غذایی، مصرف مواد مغذی، مدیریت میزان فعالیتهای جسمی، نظمدادن به خواب و استراحت، بسیار مهم است. با رعایت این نکات، سالمندان میتوانند به دور از هرگونه مشکل، در ماه مبارک رمضان روزه بگیرند.
نکاتی که باید در مورد روزه گرفتن در سالمندی رعایت کرد!
1) مصرف غذای متنوع و مواد مغذی
در ماه مبارک رمضان، تنوع غذایی و مصرف مواد مغذی به دلیل فقدان غذای روزانه باید توجه ویژهای داشته باشد. سالمندان باید غذاهایی با ارزش غذایی بالا مانند سبزیجات، میوهها، گوشت، ماهی و حبوبات را مصرف کنند تا از نقصان مواد مغذی جلوگیری کنند.
2) استراحت و خواب کافی
به دلیل کاهش میزان مصرف آب در طول روزه، سالمندان باید به خواب و استراحت کافی توجه کنند. به عنوان مثال، باید برنامه خود را طوری تنظیم کنند که بتوانند در طول روز، زمانی برای استراحت داشته باشند.
3) تنظیم مواقع مصرف داروها
در صورتی که سالمندان میبایست داروهای خاصی مصرف کنند، باید زمان مصرف آنها را با توجه به ساعات روزه گرفتن تنظیم کنند. به عنوان مثال، مصرف داروهایی که باعث تحریک شدن یا تنش عضلانی میشوند، باید در ساعاتی که روزه گرفتن سختتر است، مثل اوایل صبح یا شب، تنظیم شود.
4) مصرف مایعات کافی
به دلیل کاهش میزان مصرف آب در طول روزه، سالمندان باید به مصرف مایعات کافی توجه کنند. این شامل مصرف آب، آبمیوه، شربت، چای و دیگر مایعات است.
5) حفظ سلامت روحی و روانی
سالمندان در این ماه باید به حفظ سلامت روحی و روانی خود توجه کنند. ممکن است این ماه برای آنها دشوار باشد و احساس تنهایی و خستگی داشته باشند، بنابراین بهتر است از راههای مختلفی مانند مطالعه کتاب، گوش دادن به موسیقی، یا ایجاد تعامل با دوستان و خانواده استفاده کنند.

چه سالمندانی نباید روزه بگیرند؟
روزه گرفتن برای برخی از سالمندان ممکن است مضر باشد و باید از روزه گرفتن خودداری کنند. به طور کلی، سالمندانی که دچار بیماریهایی هستند که روزه گرفتن برای آنها ممکن است خطرناک باشد، باید از روزه گرفتن خودداری کنند. این بیماریها شامل:
1) سالمندان با بیماریهای قلبی
سالمندانی که دچار بیماریهای قلبی مانند فشار خون بالا، بیماریهای قلبی عروقی و آریتمی قلبی هستند، باید قبل از تصمیم گیری در مورد روزه گرفتن، با پزشک خود مشورت کنند.
2) سالمندان با بیماریهای شدید ریوی
سالمندانی که دچار بیماریهای ریوی مانند آسم، برونشیت و سایر بیماریهای ریوی هستند، باید با پزشک خود مشورت کنند که آیا روزه گرفتن برای آنها مناسب است یا خیر.
3) سالمندان مبتلا به دیابت
سالمندانی که دچار دیابت هستند، باید قبل از تصمیم گیری در مورد روزه گرفتن، با پزشک خود مشورت کنند و با توجه به وضعیت شخصی خود تصمیم بگیرند.
4) سالمندان با بیماریهای کلیوی
سالمندانی که دچار بیماریهای کلیوی هستند، باید با مشاوره پزشک خود تصمیم بگیرند که آیا روزه گرفتن برای آنها مناسب است یا نه.
4) سالمندان با بیماریهای گوارشی
سالمندانی که دچار بیماریهای گوارشی مانند زخم معده، گرفتگی، دستگاه گوارش حساس و یا سایر بیماریهای گوارشی هستند،

تغذیه مناسب سالمندان برای روزه گرفتن در ماه رمضان
تغذیه مناسب در ماه رمضان برای سالمندان بسیار مهم است و باید با توجه به نیازهای سلامتی آنها طراحی شود. سالمندان باید در طول ماه رمضان از غذاهایی که حاوی مواد مغذی اصلی هستند استفاده کنند. در ادامه به برخی از توصیههای مرتبط با تغذیه در ماه رمضان برای سالمندان اشاره میکنیم:
1) مصرف غذاهایی با ارزش غذایی بالا
سالمندان باید از غذاهایی که حاوی پروتئین، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند استفاده کنند. بهتر است غذاهایی مانند سبزیجات، میوهها، گوشت، ماهی و غلات به ترتیب بیشتر مصرف شوند.
2) توجه به مقدار مایعات مصرفی
سالمندان باید در طول شب، برای جبران نیاز آب خود، مایعات کافی مانند آب، چای و نوشیدنیهای مختلف را مصرف کنند. بهتر است مصرف آب و مایعات قبل از طلوع آفتاب و پس از غروب آفتاب انجام شود.
3) تقلیل مصرف غذاهای چرب و شیرین
سالمندان باید از مصرف غذاهایی که حاوی چربی و شکر بیشتری هستند، مانند شیرینی، نان سفید و غذاهای چرب، خودداری کنند. به جای آنها، میتوانند از غذاهایی مانند سبزیجات، میوهها و غلات استفاده کنند.
4) توجه به مواد معدنی
سالمندان باید از غذاهایی که حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم و منیزیم هستند، استفاده کنند. بهتر است از مصرف مواد غذاییی مانند شیر، پنیر،

تغذیه مناسب در ماه رمضان برای سالمندان شامل مصرف غذاهای سبک و ساده، میوهها، سبزیجات، غلات و آب می باشد. مواد غذاییی که حاوی فیبر بالایی هستند مانند سبزیجات و میوهها می توانند به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و از مشکلاتی مانند یبوست جلوگیری کنند.
سالمندان نباید در افطاری خود غذاهای چرب و سنگین را مصرف کنند، به دلیل اینکه مصرف غذاهای چرب و سنگین می تواند مشکلات گوارشی را تشدید کرده و باعث افزایش وزن و چاقی شوند.
سالمندان باید از مصرف غذاهای پر نمک و پر قند نیز پرهیز کنند و به جای آنها غذاهای پر فیبر و سبک را مصرف کنند. همچنین، سالمندان باید از مصرف غذاهای حاوی کافئین، شکلات و نوشیدنیهای گازدار نیز پرهیز کنند، چون این مواد می توانند باعث ایجاد مشکلاتی مانند اختلالات خواب و اضطراب شوند.
در زمان سحری سالمندان باید از مصرف غذاهای سبک با هضم آسان استفاده کنند. مثلا میتوان به جای مصرف پلو و خورشت، از غذاهایی مانند سوپ، خوراک مرغ و ماهی و یا سالاد استفاده کرد.
پرستاری و مراقبت از سالمندان و افراد مبتلا به آلزایمر
استخدام پرستار سالمند در تهران
مرکز نگهداری و پرستاری از سالمندان زنبق سفید به عنوان خانه سالمندان، آماده ارائه نگهداری و مراقبت از سالمندان و مبتلایان به آلزایمر است. تمامی پرسنل و کادر پرستار و پزشک خانه سالمندان زنبق سفید دارای تجربه کافی در ارتباط با افراد مبتلا به آلزایمر هستند و به بهترین شکل ممکن از سالمندتان مراقبت و پرستاری کند و با برنامههای مختلف تفریحی روزهای خوشی را برای عزیزانتان به وجود میآورد.
آدرس خانه سالمندان شبانه روزی در تهران در محله فرمانیه، بین خیابان وطنپور و آقایی، جنب مرکز بهداشت دزاشیب، پلاک 150.