پربازدیدترین مقالات

افسردگی در سالمندان

افسردگی در سالمندان و راه های پیشگیری از آن

همه‌ی افراد برای پیشرفت و تجربه‌ی لحظاتی خاطره‌انگیز در زندگی، به اجتماعی شدن نیاز دارند. اما به دلیل عوامل مختلف با افزایش سن، ممکن است افراد، زمان بیشتری را در تنهایی خود سپری کنند و همین عامل باعث بروز افسردگی در سالمندان خواهد شد.

زمانی که این اتفاق می‌افتد، اصطلاحاً انزوای اجتماعی به وجود می‌آید و عامل بزرگی در ایجاد شرایطی مانند افسردگی و اضطراب می‌شود. خوشبختانه، راهکارهایی برای درمان افسردگی سالمندان و کمک به پیشگیری از افسردگی در سالمندان وجود دارد که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد.

افسردگی در سالمندان چیست؟

افسردگی یک وضعیت سلامت روان است که می‌تواند افراد در هر سنی از جمله افراد مسن را تحت تأثیر قرار دهد. اگرچه گاهی اوقات به وجود آمدن احساس ناراحتی به دلیل شرایط مختلف طبیعی است، اما اگر به مدت 2 هفته یا بیشتر این احساس را داشته باشید یا خلق و خوی شما بر توانایی شما برای کنار آمدن با زندگی روزمره تأثیر بگذارد، ممکن است دچار افسردگی شده باشید.

گاهی اوقات افراد مسن ممکن است فکر کنند که علائم افسردگی به دلیل کهولت سن، ضعف سلامتی یا آلزایمر رخ می‌دهد. در بسیاری از موارد، افراد مسن‌تر ترجیح می‌دهند در مورد افسردگی صحبت نکنند، چراکه احساس شرمندگی می‌کنند یا دوست ندارند اعتراف کنند که در حال مقابله با افسردگی هستند. متأسفانه، این می‌تواند منجر به عدم درخواست کمک یا تأخیر در ارزیابی و درمان افسردگی سالمندان شود.

جدیدترین آمار منتشر شده از مطالعات سازمان بهداشت جهانی، نشان می‌دهد که از هر 10 سالمند بیش از 1 نفر و بیش از 3 نفر از هر 10 نفری که در مراکز مراقبت سالمندان زندگی می‌کنند، افسردگی را تجربه می‌کنند. به همین دلیل آشنایی با روش‌هایی برای درمان افسردگی سالمندان، بسیار اهمیت یافته است.

علت افسردگی در سالمندان چیست؟

سلامت جسمانی ضعیف

بیماری‌های جسمی می‌توانند به طور مستقیم و غیرمستقیم باعث افسردگی در افراد مسن شوند. شرایط پزشکی مانند کمبود ویتامین، سرطان، بیماری تیروئید و حتی عفونت‌ها می‌توانند نحوه عملکرد بدن را تغییر دهند و درمان افسردگی سالمندان را به تأخیر بیندازند. افرادی که در سن بالای 60 سال به افسردگی مبتلا می‌شوند ممکن است شرایط پزشکی دیگری نیز داشته باشند.

مانند زمانی که فرد برای انجام امور عادی روزانه نیاز به دریافت کمک از افراد دیگر دارد. در نتیجه مهم است که جهت پیشگیری از افسردگی در سالمندان، افراد از نظر بیماری عروق مغزی و سایر بیماری‌هایی که بر جریان خون در مغز تأثیر می‌گذارند، بررسی شوند. گاهی اوقات داروهایی که مصرف می‌کنند نیز می‌توانند در افسردگی نقش داشته باشند، به خصوص داروهای فشار خون، استروئیدها و داروهای ضد درد.

ایزوله سازی اجتماعی

به طور کلی میل به گوشه گیری و عدم تمایل به حضور در رویدادهای اجتماعی و جمع‌های شلوغ، در میان سالمندان بسیار رایج است. گاهی اوقات افراد با بالا رفتن سن از دوستان، خانواده یا جوامع خود فاصله می‌گیرند و منزوی می‌شوند. این ممکن است به دلیل فوت دوستان و همسالان یا از سوی دیگر دشواری در رفت آمد و معاشرت با سایر افراد برای سالمندان باشد.

از دست دادن عزیزان

با افزایش سن، افراد ممکن است تروماهای شدیدی در رابطه با از دست دادن یا سوگ را تجربه کنند. این سوگ می‌تواند از دست دادن همسر، اعضای خانواده یا دوستان باشد و همچنین می‌تواند شامل از دست دادن سلامتی، حیوانات خانگی یا سرمایه‌ مالی باشد. از دست دادن استقلال و عزت نیز گاهی اوقات می‌تواند باعث افسردگی شود که در میان سالمندان بسیار رایج است.

علائم افسردگی در سالمندان چیست؟

علائم افسردگی در افراد مسن با علائمی که در بزرگسالان و کودکان دیده می‌شود متفاوت است. افراد مسن کمتر در مورد علائم عاطفی افسردگی، مانند احساس ناراحتی یا بی علاقگی به فعالیت‌ها صحبت می‌کنند. این ممکن است به دلیل انگ‌های قدیمی در مورد سلامت روان باشد یا به این دلیل که افراد گاهی اوقات به سختی می‌توانند اعتراف کنند که خودشان با آن کنار نمی‌آیند. افراد مسن ممکن است علائم جسمانی مربوط به افسردگی داشته باشند، اما شما متوجه نباشید که شکایات جسمی آن‌ها از نشانه‌های افسردگی است. این نشانه‌ها ممکن است شامل سرگیجه، کاهش وزن، اختلال در خواب و غیره باشد. از دست دادن حافظه نیز می‌تواند از دیگر نشانه‌های افسردگی در این سنین باشد.

روش‌های پیشگیری از افسردگی در سالمندان

1. فعالیت بدنی

فعال بودن برای افراد در هر سنی ایده خوبی است، اما برای درمان افسردگی سالمندان بسیار مهم است. فعالیت بدنی باعث می‌شود سالمندان احساس قوی و هوشیاری کنند که تا حد زیادی به دور نگه‌داشتن افکار افسردگی کمک می‌کند. حتی پیاده روی ساده در هوایی مطلوب می‌تواند تأثیر مثبتی بر سلامت روانی عزیز شما داشته باشد. اگر تمرینات کششی و استقامتی را نیز به فعالیت های بدنی اضافه نمایید نیز تاثیرات چشمگیری خواهد داشت.

2. الگوهای خواب منظم

مانند همه بزرگسالان، سالمندان به 7-9 ساعت خواب نیاز دارند. با افزایش سن، به دلایل متعددی از جمله عوارض جانبی داروها، درد یا هر بیماری مزمن دیگری، تجربه‌ یک خواب شبانه با کیفیت دشوارتر می‌شود.

برای پیشگیری از افسردگی در سالمندان اولین کاری که باید انجام دهید، ایجاد یک روال است. این کار عادت به خواب مفید را برای شما همیشگی می‌کند. به عنوان مثال:

  • هر روز در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید، حتی در تعطیلات آخر هفته یا تعطیلات.
  • یک روال آرامش بخش قبل از خواب ایجاد کنید تا آرام شوید و برای خواب آماده شوید، مانند حمام آب گرم یا خواندن کتاب.
  • صفحه‌نمایش‌ها را زمین بگذارید! مهم است که قبل از خواب از فعالیت‌های تحریک‌کننده خودداری کنید، از جمله تلفن‌های همراه، تبلت‌ها و تلویزیون.

3. رژیم غذایی سالم

تغذیه خوب برای حفظ انرژی، دستیابی به کاهش وزن و اجتناب از بیماری‌هایی که می‌توانند باعث افسردگی شوند، مهم است. برای کمک به پیشگیری از افسردگی در سالمندان با رعایت رژیم غذایی باید:

  • غذاهای حاوی مقدار زیادی مواد مغذی بخورید. حتماً مقدار زیادی سبزیجات که سرشار از ویتامین هستند مصرف کنید. از ماهی‌هایی که سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند و آجیل و دانه‌های پر از پروتئین، فیبر و مواد معدنی غافل نشوید.
  • از غذاهای پر کالری و بدون مواد مغذی خودداری کنید. از میان‌وعده‌ها و شیرینی‌های فراوری شده، نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه و آب میوه، غذاهای سرخ شده و فست فودها و مقادیر زیاد الکل دوری کنید.
  • غذاهای کم کلسترول و کم‌چرب را انتخاب کنید. این غذاها التهاب و استرس را در بدن کاهش می‌دهند، بنابراین از یک رژیم غذایی غنی از میوه‌ها و سبزی‌ها، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و حبوبات استفاده کنید.

4. نوشیدن آب فراوان

همه، به ویژه سالمندان، به دلایل مختلفی باید آب زیادی بنوشند! ما در این مقاله در مورد افسردگی صحبت می‌کنیم، و کم آبی بدن می‌تواند به تغییرات خلقی، خستگی، و اختلالات شناختی کمک کند که همه از علائم افسردگی هستند. هیدراته بودن برای سلامت جسمی و روانی مطلوب با افزایش سن و پیشگیری از افسردگی در سالمندان ضروری است.

5. مطالعه سرگرمی های اجتماعی

حتماً شما هم شنیدید که حل جدول برای حافظه مفید است. انجام این کار برای سالمندان، به منزله‌ی به چالش کشیدن بخشی از مغز و ایجاد هیجان در آن است. مطالعه نیز راهی برای جلوگیری از انزوای فردی است. همچنین ورود به جامعه راهی عالی برای ارتباط ماندن با دنیای اطرافتان است. پس اگر والدین یا عزیزانتان از رفتن به تماشای یک بازی فوتبال یا شرکت در دورهمی‌های دوستانه لذت می‌برند، کافی است آنها را بیشتر تشویق به انجام آن کنید.

نتیجه گیری

به طور کلی در هر دوره‌ای از زندگی، به دلیل مواجهه با شرایط و فشارهای روانی پیش بینی نشده، ممکن است افراد دچار افسردگی شوند. اما درمان افسردگی سالمندان به نسبت دشوارتر است و باید مانند روش‌هایی که در این مقاله مطرح شد، برای پیشگیری از افسردگی در سالمندان اقدام کنیم. تحقیقات نشان می‌دهد که شرکت در فعالیت‌های تحریک‌کننده ذهنی یا فعالیت‌های بدنی می‌تواند تأثیر مثبتی بر حافظه و بهبود توانایی‌های تفکر داشته باشد.

وقتی صحبت از والدین یا عزیزانمان می‌شود، می‌خواهیم مطمئن شویم که پیری منجر به تنهایی و افسردگی نمی‌شود. خانه سالمندان زنبق سفید، محیطی امن برای مراقبت از سلامت جسم و روان عزیزان شما و حفظ کرامت انسانی آن‌هاست. در این مرکز می‌توانید مطمئن شوید که برای درمان افسردگی سالمندان با تیمی از پزشکان و پرستاران متعهد و دلسوز روبرو می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوروز امسال در کنار هم

اقامت موقت

استفاده از خدمات مرکز به صورت روزانه یا ساعتی

سرای سالمندان زنبق سفید

سرای سالمندان زنبق سفید با ایجاد فضایی امن، شاد و مطمئن قصد دارد تا نوروز را برای شما و سالمندان عزیزتان خاطرانگیزتر از هر سال کند.

شما می‌توانید بدون دغدغه و با آرامش خاطر، سالمند دلبندتان را به تیم متخصص و حرفه‌ای ما بسپارید و هر دو از نوروز لذت ببرید.

با توجه به محدود بودن تعداد اتاق‌های مرکز، لطفا جهت رزرو اقدام نمایید.